Tepih i kućni ljubimac: Kako održavati higijenu?

Tepih i kućni ljubimac: Kako održavati higijenu?

Nije tajna da tepisi mogu da budu zahtjevni za održavanje, posebno ako je sastav tepiha osjetljiv. Međutim, ako imate kućnog ljubimca, posao oko održavanja tepiha se udvostručuje.

Kućni ljubimci unose mnogo ljubavi i neprocenjivih trenutaka u život, ali i mnogo nereda u stan. Dlake su posvuda, da se nužda obavi gdje ne treba i da namještaj poprimi neprijatne mirise. Sa životinjama u kući nikada ne može biti savršeni red, ali srećom postoje načini da se „problemi“ saniraju.

Usisavanje

Usisavanje je obavezna praksa koja spada u održavanje tepiha u svakom domu, bilo da u njemu živi kućni ljubimac ili ne. Međutim, ako ste vlasnik krznenog ljubimca, mačke ili psa, usisavanje bi trebalo da postane vaša svakodnevica. Usisavanjem se izvlače nečistoće sa površine tepiha – dlake, prašina i druge nečistoće. Redovnim usisavanjem ćete spriječiti da prljavština prodre do dubljih slojeva tepiha, odakle je uklanja samo dubinsko pranje.

Usisavajte svakodnevno prostorije u kojima boravi vaš kućni ljubimac. Usisavanje treba da bude temeljno. Svaku površinu pređite bar 3-4x, a usisivač usmjerite u suprotnom smjeru od pravca vlakana tepiha.

Čišćenje mrlja

Pored neprijatnih mirisa, problem su i fleke ukoliko ljubimac obavi nuždu gdje ne treba koje mogu da budu trajni podsjetnik na incident. Ako se nezgoda desi, bitno je da reagujete odmah. Čvrstu materiju pokupite i uklonite sa tepiha, a na fleku zavisno od sastava tepiha nanesite sredstvo za čišćenje.

Vuneni tepih je specifičan za održavanje, te ako ga posjedujete, morate da budete obazrivi prilikom uklanjanja fleka. Vuneni tepih ne trpi univerzalne deterdžente jer mogu da naruše izgled njegovih vlakana ili da ga izblijede. Koristite deterdžent koji je predviđen za vunu.

Naše iskustvo u Dikkas tepih servisu je pokazalo da je sintetički tepih nešto manje zahtjevan za uklanjanje fleka u kućnoj radinosti. Ako imate sintetički tepih, bilo da je akrilni ili polipropilenski, možete napraviti jednak rastvor vode i deterdženta i nanijeti ga na mrlju.

U oba slučaja bitno je da prvo upijete višak vlage sa uflekanog mesta, čistim ubrusom, a zatim da ribate mrlju od njenog centra ka spoljašnjim rubovima. Nikako ne treba da je trljate velikim pokretima, jer ćete samo raznijeti prljavštinu i proširiti fleku i na čisti dio tepiha.

Neutralisanje neprijatnih mirisa

Mačke i psi, ma koliko ih voljeli, imaju specifičan miris, koji se godinama uvlači u tepihe i tapacirani namještaj. Ovaj problem je možda i izraženiji sa mačkama, koje nuždu obavljaju u posipu u stanu. Postoji način da neutrališete mirise kućnih ljubimaca.

Sodu bikarbonu obilno pospite po svim dijelovima tepiha. Najbolje bi bilo, ako postoji mogućnost, da je ostavite da prenoći na tepihu, a da je potom ujutru temeljno usisate. Soda bikarbona je poznata po tome što vezuje za sebe neprijatne mirise i djelovaće i na miris kućnih ljubimaca. Na ovaj način možete privremeno da odgodite dubinsko pranje tepiha.

Nakon tretmana sodom bikarbonom, tepih možete osvježiti rastvorom alkoholnog sirćeta i vode. Alkoholno sirće u količini od 4dl pomješajte sa 3.6l vode. Istrljajte ovim rastvorom tepih, pazeći da ga ne natopite previše. Sirće ima jak miris, ali ne brinite, brzo će izvjetriti, kroz svega par sati.

Prije nego pristupite ovom postupku isprobajte rastvor na malom dijelu tepiha, najbolje ispod kauča ili fotelje. U dugotrajnom radu na čišćenju tepiha svih vrsta u tepih servisu Dikkas tepih servis imali smo prilike da vidimo oštećenja koja su nastala amaterskim čišćenjem proizvoljnim količinama sredstava za čišćenje. Recimo, vuneni tepih ne reaguje najbolje na sirće, te postoji mogućnost da ga oštetite ovom metodom čišćenja.

Profesionalni tretman tepiha

Bez obzira koliko ste uredni i pedantni, neke fleke je jednostavno nemoguće sanirati u kućnim uslovima, jer zahtjevaju podrobno ribanje, a zatim i sušenje, koje je nemoguće za izvesti. Ako imate kućne ljubimce vašim tepisima je potrebno dubinsko pranje bar tri puta godišnje, kako bi bili dobro istrešeni, oslobođeni nečistoća i fleka, blistavih i živih boja i finog mirisa.

U našem tepih servisu u Sarajevu imali smo prilike da vršimo dubinsko pranje svih vrsta tepiha, od sintetičkih do najfinijih vunenih tepiha. Vaši tepisi će biti detaljno oprani i perfektno osušeni, prije nego ih isporučimo natrag u vaš dom.

Na vama je da uživate u igri i ljubavi sa vašim četvoronožnim prijateljima, a na nama je da se postaramo da vaš tepih bude savršeno čist i mirisan dekor u vašem domu.