Vrste tepiha – Informišite se!

Vrste tepiha – Informišite se!

Razne vrste tepiha ukrašavaju naš dom, čine ga ljepšim, toplijim i prijatnijim. Osim toga, oni štite i parket. Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i osobnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji podiže izgled prostora, kao mekani sag koji amortizira korake ili kao bambusni ležaj koji evocira na ljeto i odmor, pri odabiru tepiha morate imati nekoliko stvari na umu. U tekstu ispod pročitajte više o vrstama tepiha.

Itisoni

Vrsta tepiha koji su pogodni za unutarnje uređenje doma ili poslovnog prostora jer će se uklopiti u svaki budžet. Otporni su na habanje, lako se održavaju, a pored jednobojnih, u posljednje vrijeme se pojavljuju u širokom spektru boja i materijala. Uz samo malo mašte svaki će prostor vizualno oplemeniti te pružiti pravu dozu stila i elegancije.

itisoni

Shaggy

Svi su i dalje ludi za ovim čupavim i mekim ukrasom – tzv. shaggy tepisima čija popularnost ne prolazi. Osim što su izuzetno udobni i meki, prostoriji pružaju dozu elegancije. Uglavnom dolaze u neutralnim i umirujućim bojama koje se s lakoćom mogu uskladiti s ostatkom interijera. Često ih kupuju mlade obitelji, upravo zbog poznate udobnosti, ali i pristupačnijih cijena jer je riječ o artiklima čvrste strojne izrade.

shaggy tepisi

Vuneni

Vrsta tepiha poznata u našem region i karakterišu ih:

  • Visoki kvalitet
  • Prirodni i zdravi materijali
  • Lakoća održavanja

Mogu biti mašinski i tkani. Vuneni tepih je potrebno bar dva puta nedeljno očistiti usisivačem. Ne preporučuje se korištenje oštre četke jer mogu oštetiti vunu. Dobar usisivač će ukloniti prašinu, prljavštinu i dlake sa tepiha. Ako je Vaš vuneni tepih u dobrom stanju, dubinsko pranje vunenog tepiha može da se uradi bar dva puta godišnje. Za dubinsko čišćenje, možete da unajmite profesionalne usluga čišćenja, servise.

vuneni tepih

Ručno rađeni tepisi od svile

Ručno rađeni tepisi od svile su kao i persijski tepisi veoma osetljivi, te za njihovo održavanje nisu preporučljive grube metode niti često čišćenje. Vjerovatno ste i sami čuli kako naš narod ima običaj da kaže kada želi nekome da skrene pažnju da je previše osjetljiv – „ne budi tako svilen“. Ova izreka nije slučajna, jer svila je sama po sebi veoma specifičan, elegantan ali i nježan materijal.

svileni tepih

Svaki od ovih tepiha možete oprati u Dikkas Tepih Servisu. Sada kada znate koje su to vrste tepiha na našoj stranici možete izračunati i cijenu pranja. Pozovite nas na broj 062/084-048 ili zakažite pranje na sljedećem linku:

Obračun cijena